اگر زياد اهل مسافرت رفتن و اقامت در هتلها باشيد، از شبكههاي بيسيم درون هتلها استفاده كردهايد. در اين هتلها معمولاً در لابي يا بخش استراحت مسافران با استفاده از يك روتر بيسيم، دسترسي به اينترنت يا شبكه داخلي هتل فراهم ميشود. برخي اوقات هتلهاي با درجه كيفي بالاتر سعي ميكنند اينترنت را در كل اتاقها و طبقات نيز در دسترس مسافران قرار دهند تا مسافران بتوانند از اتاق محل اقامت خود به شبكه بيسيم متصل شوند. در اين مواقع نياز است که در هر طبقه يك روتر يا اكسسپوينت بيسيم متصل شود. در اين شماره ميخواهيم يك روتر شبكه بيسيم متفاوت را بررسي كنيم؛ البته متفاوت از نظر ظاهري و قابليتهاي استفاده در مراكز عمومي، هتلها و كافيشاپها. اين روتر يك قابليت ويژه ديگر هم دارد و آن امکان استفاده از اتصال شبكه اترنت به عنوان منبعتغذيه است. در اين صورت ديگر نيازي به اتصال مستقیم دستگاه به برق نيست.
معرفي و طراحي
اكسسپوينت سفيدرنگ TEW-653AP شركت ترندنت از نظر طراحي و شكل ظاهري با روتر/اكسسپوينتهاي ديگر كاملاً متفاوت است و طوري طراحي شده كه بتوان به سادگي آن را به سقف يا ديوار متصل کرد. اين محصول دايرهاي شكل با قطر ۱۲۰ و ضخامت ۵۰ ميليمتر است و با داشتن وزن بسيار كم 280 گرم ميتواند از طريق بخش پشتی به جاهاي مختلفي پيچ شود. بخش انتهايي اكسسپوينت قابليت جدا شدن از محصول و پيچ شدن به ديوار يا سقف را دارد(شکل1) و بعد ميتوان خود محصول را به اين بخش اضافه کرد و با يك چرخش ثابت كرد (شکل2).

شکل1: اين روتر بهراحتي قابل نصب روي ديوار يا سقف است

شکل2: بخش اصلي روتر بهراحتي و با چرخش، به بخش ثابت پيچ شده به ديوار متصل ميشود
بخش رويي اين دستگاه داراي چراغهاي شبكه بيسيم، شبكه اترنت و روشن/خاموش است. همچنين كليد Reset در رويه بالايي تعبيه شده و با يك علامت آچار مشخص شده است. تنها پورت شبكه اترنت 10.100 اين اكسسپوينت و سوكت برق آن نيز در بخش زيرين و البته در تورفتگي دستگاه به طرز بسيار حرفهاي تعبيه شدهاست (شکل3).

شکل3: پورت شبکه، کليد ريست و سوکت پاور در بخش انتهایي بهطرز جالبي جاسازي شدهاند
مصرف برق TEW-653AP شش وات در حالت ماكزيمم است كه ميتواند از طريق شبكه اترنت نيز براي دستگاه تأمين شود و نيازي به اتصال مستقيم دستگاه به برق نباشد. اين قابليت كه به اصطلاح PoE يا Powe over Ethernet نامیده ميشود، مزيت بسيار خوبي براي استفاده از دستگاه در مكانهايي است كه پريز برق وجود ندارد. در جعبه اين محصول، آداپتور برق، كابل شبكه اترنت، دفترچه راهنماي كامل محصول و ديسك نوري همراه محصول قرار دارد. البته در اين ديسك خبري از نرمافزار نصب نيست و فقط نسخه الكترونيكي دفترچه راهنما و ابزار رجيستر کردن دستگاه قرار دارد.
از طراحي و مشخصات ظاهري دستگاه كه بگذريم، به ويژگيهاي عمومي اين محصول بايد اشاره كنيم. اين اكسسپوينت از شبكههاي بيسيم وايفاي 802.11b/g/n در كنار شبكه اترنت 10.100 پشتيباني ميكند و حداكثر سرعت انتقال اطلاعات آن روي فركانس 2.4 گيگاهرتز برابر 300 مگابيت بر ثانيه است. شايد كاربراني مانند من باشند كه آرزو ميكردند اي كاش اين محصول از فركانس 5 گيگاهرتز و سرعتهاي بيشتر روي شبكههاي بيسيم مانند 450 و 900 مگابيت نيز پشتيباني ميكرد اما بايد كاربري دستگاه را در نظر داشت. هنوز در بسياري از مراكز عمومي، فركانس 5گيگاهرتز بدون استفاده و كاربرد است و دستگاههاي همراه و موبايل نميتوانند روي اين فركانس به شبكههاي بيسيم متصل شوند. شايد در يك شركت اداري مجهز به كارتهاي شبكه قوي بتوان فركانس 5 گيگاهرتز را براي شبكه بيسيم انتخاب كرد اما در مراكز عمومي اين قضيه امكانپذير نيست. بنابراين پشتيباني نکردن از اين فركانس را نميتوان ايراد دستگاه عنوان كرد و به طبع آن سرعت حداكثري روي فركانس 2.4 گيگاهرتز بايد 300 مگابيت بر ثانيه باشد.
قابليتها و امكانات
دو قابليت ويژه اكسسپوينت TEW-653AP يعني استفاده در مراكز عمومي، كافيشاپها و هتلها در كنار PoE را در بخش قبلي بيان كرديم. اين محصول ميتواند در سه مود اكسسپوينت، WDS Bridge(وضعيتي كه براي توزيع شبكه بيسيم در يك محيط باز استفاده ميشود) و تقويتكننده (Repeater) كار كند. به زبان سادهتر ميتوان گفت كه اين دستگاه ميتواند با اتصال به يك روتر بيسيم اصلي، نقش تقويتكننده سيگنالها را در طبقات و بخشهاي مختلف يك هتل يا مركز عمومي بازي كند. شركت ترندنت از نظر امنيتي با توجه به كاربريهاي آن سنگ تمام گذاشته است و پشتيباني از پروتكل AES با كليد 156 بيتي، پشتيباني از پروتكلهاي WPA/WPA2 با الگوريتمهاي رمزنگاري TSK و RADIUS و بالاخره قابلیت WPS به صورت نرمافزاري، امنيت لازم براي اتصال كاربران به شبكه بيسيم عمومي را فراهم ميكنند. اين اكسسپوينت از قابليتهاي WMM براي انتقال اطلاعات مالتيمديا و تقويت كيفيت اين اطلاعات، MIMO براي تقويت سيگنالها و آنتندهي بهتر و پايدارتر، MCS براي برنامه كدگذاري و مدولاسيون، SNMP و پروتكل 802.1q براي شبكههاي بيسيم مجازي VLAN و چهار SSID پشتيباني ميكند.
نصب و رابط كاربري
به دو روش ميتوان شروع به راهاندازي اكسسپوينت TEW-653AP کرد. در روش اول دستگاه بهطور مستقيم از برق تغذيه می کند و با كابل شبكه اترنت به كامپيوتر متصل و از طريق پنل تحت وب شروع به تنظيم کردن دستگاه میکنیم. در روش دوم ميتوان از آداپتور برق استفاده نكرد و كابل شبكه اترنت را به يك روتر بيسيم يا روتر كابلي ديگر متصل و از اين طريق شروع به راهاندازي دستگاه كرد. روي آداپتور دستگاه يك كليد روشن/خاموش نيز وجود دارد كه ميتواند باعث صرفهجويي در مصرف برق شود و در مواقعي كه دستگاه بيكار است، برق آن قطع شود. آدرس IP پنل دستگاه 192.168.10.100 است. اگر كامپيوتر به طور خودكار نتواند آدرسدهی صحیح دستگاه را انجام دهد، شايد مجبور باشيد كه بهصورت دستي آدرسي مانند 192.160.10.101 و Subnet Mask برابر 255.255.255.0 را براي كامپيوتر تعريف كنيد. پس از روشن شدن دستگاه نور آبي رنگي در پسزمينه دستگاه خودنمايي ميكند و طراحي دستگاه هم بهگونهاي است كه اين نور را به خوبي به بيرون منعكس ميكند. فكر ميكنم اين وضعيت براي زمانهايي كه بايد از دور تشخيص داد دستگاه روشن يا خاموش است، كاربرد داشته باشد. پس از ورود به پنل ميتوان از طريق بخش ویزارد شروع به نصب و راهاندازي دستگاه كرد. در اين پنل قابليت تنظيم کردن SNMP، WMM، VLAN و تنظيمات كامل امنيت شبكه بيسيم در كنار فعال كردن قابليت مصرف انرژي در شبكه بيسيم وجود دارد. در مجموع بايد گفت كه با يك پنل بسيار قدرتمند و كاربرپسند روبهرو نيستيم و تنظيمات و امكانات آن محدود و جمع و جور هستند(شکل 4).

شکل4: نمايي از پنل تحت وب روتر TEW-653AP
شركت ترندنت حتماً بايد روي اين پنل كار كند و براي محصولات بعدي خود پنلهاي به مراتب بهتر و قدرتمندتری طراحي کند. نصب و راهاندازي اين اكسسپوينت ساده است و بهراحتي ميتوان آن را مديريت كرد.
آزمایش و بررسي براي بررسي قدرت سيگنالدهي اين دستگاه از نرمافزار inSSIDer استفاده كرديم. TEW-653AP را بهطور مستقيم به كامپيوتر متصل كرده و در بالاترين سطح ممكن و با فاصله زياد از زمين قرار داديم. براي آزمایش از يك نوتبوك مجهز به كارت شبكه قدرتمند 802.11n استفاده کردیم و به جز اين دو كامپيوتر دستگاه ديگري در شبكه وجود ندارد. اطراف اكسسپوينت تا ده متري خالي است و پس از آن يك ديوار حائل قرار ميگيرد. نتايج آزمایشها با نرمافزار inSSIDer در شكلهاي 5 و 6 قابل مشاهده است.

شکل5: نمودار سيگنالدهي روتر در مسافتهاي مختلف
همانطور كه انتظار داشتيم و يك دستگاه با كاربري مكانهاي عمومي بايد داراي چنين شرايطي باشد، سيگنالدهي و قدرت آنتندهي دستگاه بسيار خوب است. در فواصل ده تا 15 متري سيگنالهاي قدرتی معادل 60dBm- دارند و با افزايش مسافت، قدرت سيگنالها افت زيادي ندارد و درصد بسيار كمي ضعيف ميشود. در فواصل زير ده متر سيگنالها آنقدر قوي هستند كه انگار در يك متري اكسسپوينت قرار داريد و تمامي خطهاي شبكه بيسيم ويندوز7 پر هستند. اين دستگاه با اين نتايج بهراحتي ميتواند تا مسافتهاي 50 متر را در فضاي آزاد پوشش دهد و يك تقويتكننده خوب براي شبكههاي بيسيم ديگر باشد. البته به علت نداشتن آنتن خارجي سيگنالها افت و خيز زيادي دارند و در برخي مواقع پايدار و در برخي مواقع ديگر ناپايداري زيادي از خود نشان ميدهند.

شکل6: نمودار پايداري سيگنالهاي روتر در طول زمان
براي آزمایش سرعت انتقال اطلاعات از نرمافزار Performance Test 7.0 استفاده كرديم. سعي كرديم آزمایشهاي سرعت را در فواصل مختلف صورت داده و بارها تكرار كنيم تا به يك نتيجهگيري قابل اعتماد برسيم. در آزمایش سرعت در فاصلههاي نزديك و زير 5 متر سرعت به طور ميانگين 10 مگابايت است که در برخي لحظات به 12 مگابايت ميرسيد. در فواصل 5 تا 10 متر سرعت در حدود 7 مگابايت و در فواصل بالاتر از ده متر تا 15 متر سرعت ميان 4.3 مگابايت تا 5 مگابايت بهدست آمده است. كاربران شبكههاي بيسيم ميدانند که اين نتايج بسيار خوب هستند و سرعتهاي اين چنيني روي وايفاي رؤيايي است. با اين سرعتها بهراحتي ميتوان فايلهاي در اندازههاي چند صد مگابايت را در زمانهای كم از يك دستگاه به روي دستگاه ديگر منتقل كرد و در صورت اتصال به اينترنت پرسرعت، بهراحتي مشغول وبگردي و دانلود/آپلود اطلاعات شد.
جمعبندی
نتايج بررسي ما نشان داد كه نهتنها طراحي بلكه كارايي دستگاه TEW-653AP براي استفاده در مراكز عمومي خوب است و يكي از معدود دستگاههاي بيسيمي است كه متناسب با كاربري آن از يك كيفيت و كارايي خوب برخوردار است. اندازه و وزن كم دستگاه در كنار جنس استفاده شده نيز كمك ميكنند تا نصب آن روي ديوار يا سقف بهسادگي صورت گيرد.